RSS

Pages

SelaMat Hari RAya

Salam ,pembaca bloggerzzzzz...harap sihat sokmo hendaknye. lama sungguh aku tak update blog..dan masih blom terlambat untuk aku wish "selamat hari Raya" untuk tahun 2012 ni..semoga di bulan yang baik ni kite saling bermaaf-maafan. Tahun ni Alhamdulillah beraya dengan suami dan anak tercinta. Beraya di Pahang,kemudian ke Perak..seronok sungguh anak dan suami ku beraya..raya sakan tahun ni.
Pic Raya Tahun 2012... Raya anda plak mcm mana???? sederhana,mewah atau sebaliknye yang penting kite beraya ok..papepon tahun ni Raya ku kembali...sebelum ni tiada raya sbb Mak dah takde. Tapi kali ni raya bersama anak n suami..mengembalikan semangat untuk aku beraya. Alhamdulillah syukur... Wan Mohd Adeeb pon dah mmbesar , kini nak masuk 7 bulan. Permata hati mama n abah. Akhir kata...raya ttp raya..anak2 masti diutamakan..raya untuk mereka dan juga kite bsama kuarga untuk merapatkan silaturrahim sesama kite....amin
kami with ibu
kami with abah n mama
aku n yong

Saat Kelahiran


Salam pada yang sedang membaca blog sy....Baru hari ni dapat melapangkan masa..setelah sekian lama menghabiskan masa untuk sakit ,berpantang,menjaga anak yang masih kecil...

untuk pengalaman pertama melahirkan anak sulung ku iaitu Wan Mohamad Adeeb Bin Wan Mohd Reezal adalah satu detik indah yang tak kan ku lupakan sepanjang proses melahirkannya. Ikuti kisah dan pengalaman yang aku lalui... sekadar berkongsi cerita heheheehe.

Due date melahirkannya pada 16hb tu hanya jangkaan alat scan di hospital. 8hb aku dah start cuti awal bsalin atas sebab kesihatan yang tak mengizinkan untuk aku bekerja,dan mlm tu jugak hubby anta ke rumah org tua ku di Pusing...supaya sng aku nak ke Hospital Ipoh.Bukan tak nak bersalin Hospital yang berdekatan dengan umah tp takut ape2 masalh coz hanya ade sorang je pakar disana...

Nak dijadikan cerita...pada tarikh 13hb februari,jam 3pg aku mula rasa sakit yang tak pernah aku rasa sakitnye seperti itu...setiap 5 minit,perut mengeras + sakit pinggang yang teramat la sakit..hanya tuhan je yang tahu...sakit yang berterusan smpai pukul 8 pg....disbb kan tak tertanggung sakitnye...aku minta abah hntar ke Hospital Ipoh ...sakit tu ttp ada.

selepas pemeriksaan ..doktor bgtau dah ade bukaan 2cm..so aku di admit ke ward. Lgpon due date pon tak lama lg... Tinggal la aku di Wad bersalin menunggu masa untuk melahirkan buah hati ku....tak sbar rasanye nak mlihat buah hati ke dunia realiti ni...



Ni la wad bersalin...yang di snap oleh hubby ku

sambungan seterusnye, aku menahan sakit pada tarikh 14hb februari 2012..jam 8 mlm aku dah tak leh tahan sakit dah...kali ni sakit yang tak berhenti2...tanpa tanda2 lain hanya sakit je yng aku alami..kata org sakit pon slah satu tnda jugak nak bersalin.
Mlam tu wat pemeriksaan lg...dah ade bukaan 4cm..apa lg kna tolak ke Labor Room la jawab nye...masa tu tak rasa takut pon yang aku tau..nak kuar kan cepat sbb dah sakit sgt2.

Dalam labour room suite bersalin, doktor trus pcahkan air kutuban,masa tu mmg x terasa sakit,sbb sakit mengeras perut n pinggang lagi sakit dr tu...hanya Tuhan je yang tahu.... CTG untuk cek nadi bby dah letak ke perut aku ni...punya tak slesa... dah 2 CTG diganti sbb nadi bby agak kurang memuaskan..Doktor pakar kata , "Puan,kite kna Czer (operation) u sbb bby u sdah lemah" dr situ aku dah terbantut nak neran...sbb dah ade bukaan lg...cume nye bby dah lemah dlm perut..so ape lagi pakat kata hubby dan aku..trus kata ok la doktor..jnji sume slamat.

Pukul 1.03 pg lahir la Wan MOhd Adeeb yang kami tunggu skian lama...





ni la pic putera kami....sayang sangat

setakat ni yang boleh sy kongsi kan...





DisaAT Trimester TErakHir...KehaMilan Ku...


Salam .... lama sungguh tak singgah blog aku ni.. walaupon tak berapa nak usang ni... hari ini aku akan update blog dengan topik baru... biasala slagi tak bersalin slagi tu topik pregnent la jawab nye.

Ramai wanita diluar sana amat gusar dan takut disaat terakhir kehamilan mereka. Apatahlah lagi, bagi yang mengandung anak sulung tentu hati berdebar-debar untuk menunggu saat itu seperti aku,setiap pergerakan baby dlm prut mmbuat kan hati ni tak sabar je menunggu kehadirannya.

Semakin hampir ke tempoh bersalin selalunya makin banyak keluhan oleh ibu hamil. Sebenarnya apa pun keluhan atau masalah yang dihadapi oleh ibu hamil pasti ada jalan penyelesaiannya. Contoh nye yang aku hadapi skarang ni disaat 33 minggu :-

  • Sakit pada bahu , punggung ataupun pinggang.
  • Sesak nafas.
  • Pedih ulu hati
  • Sakit kepala
  • Stress
  • Lenguh2 badan
  • Tenaga Kurang Aktif


Panjang kata: mcm tu la keadaan aku sekarang disaat kehamilan akhir... walauapapun dugaan yang aku hadapi skrang ni.. hanya Allah la tempat ku mngadu .. sesungguhnya Allah itu Maha pengampun dan Maha Penyayang...

semoga aku dan baby dlm rahim ku ini sihat dan selamat hendaknya.. Amin...

Pada suami ku... disaat aku di LR... doa mu dan diri mu amat bermakna buat ku dan anak kite ini... Baby dan mama syg papa sokmo... syg sgt2... muah2....

Moga dengan kehadiran zuriat ini akan menambah + mengeratkan lgi kasih syg kite sekeluarga... moga Allah permudahkan segala urusan mama untuk mengandung dan melahirkan anak kite nnt....insyallah




SenSitif.......

Maksud sensitif: Maksudnya hati yang mudah terasa dengan kata-kata atau gurauan rakan-rakan. Sedikit-sedikit tidak mengapa, tetapi jika ia dibiarkan tanpa kawalan, ia mampu menjadi duri yang merosakkan sebuah ikatan ukhuwah. Dan, ia juga menyakiti pemilik hati serta orang-orang sekelililing. Masakan tidak, jika hanya kerana sebuah gurauan, hati yang sensitif ini akan tersinggung dan menghantar signal ‘masam’ kepada wajah. Ataupun sebuah teguran atas dasar sayang, disalah erti dek kerana terlalu sensitif. Lalu, sebuah gurauan yang patutnya menceriakan suasana, bertukar menjadi racun yang menghambarkan sebuah kegembiraan.


Aku :

Masa bujang nak kata sensitif tu leh kawal lg la... takde la smpai nak marah2 or nak sound org. Tp sejak aku pregnant nih aku berubah jadi sensitif pulak.... sebelum ni xpernah pulak mcm nih...skg sikit- sikit nak rasa tersinggung, rasa nak marah,rasa nak memberontak bile aku rasa aku nak lepas geram tak kira la pada sape... kejam tak aku.. tp kdg2 tu leh kawal gak la....takde la nak lepas kat sume org...tgk keadaan.


* skunk ni aku terasa nak diberi perhatian oleh suami aku... dlu tak kisah sgt..
skunk ni pntang kuar je... mesti tnya kmana..

* Kalau suami aku kuar main valley ball, aku dah bg limit balik kol berapa skli
lewat aku mula la nak marah n memberontak...

* Cemburu jangan di kenang.. hahahaaha biasa la aku dlm keadaan cam ni terasa
perubahannya...

* Bab makan mmg aku la kuat ngidam.. nak mkn plak yang mhal2 contoh Johnys..tak
terkata suami aku bile aku sbut Johnys je... nak wat cmne dah nak sgt.

* Bile aku terasa kekurangan pada diri aku ni masa
mngandung mula la aku nk mmberontak... sume ade...


ps: pendek kata aku ni mmg tak boleh bla... haruskah??? pas tu aku mesti istighfar..sume tu dugaan ketika hamil... mungkin terlalu byk fikir pon tak bgus untuk kandungan. Dugaan untuk suami aku gak sbb nak tau tahap kesabaran nye dengan bini die yang mcm ni... mcm2 ragam.


Harap suami ku Wan Mohd Reezal sabar ngan aku... Aku terlalu syg kan suami aku.. cume kdg2 cra aku nak melepaskan geram tu mmbuat kan aku rasa melampau sgt.. kejam .. heheheehe mmg kejam pon... sian kat suami aku.. mama syg papa...

Kandungan....Ku

assalammualaikum...

Minggu depan genap kandungan ku berusia 6 bulan... Alhamdullillah.. alah teruk tidak aku alami sgt.. cume byk kepingin sesuatu kebnyakannya adalah makanan yang masam2.. paling aku tak suka alah ketika waktu pg... selepas gosok gigi.. mesti nak muntah. Kata kawan2,elok muntah diwaktu pg. Mungkin nak buang toxin badan. elok untuk baby. Betul atau tak.. aku tak berapa pasti. Makan selera jugak la.. Cume sejarah kuarge aku ade kencing manis.. so aku de gak disuspek ade kencing manis.. cume kna jaga2. Kuantiti makanan kena dikurang kan. Nak wat cmne.. demi anak dan juga diri aku. Dan Alhamdulillah bacaan BSP aku skunk bertambah baik selepas ikut nasihat pakar pemakanan.
Kalau tak mmg aku balun je nak mkn ape pon. Skunk ni berat aku paling byk turun dalam sebulan 3kilo (tekojut den) mana tak nya masa tak de ngandung tak nak pulak susut.
1 kilo pon susah nak turun.

Tapi bulan depan naik sekilo..bulan depan nye turun sekilo hehehehe mcm tu la setiap bulan bile checkup... tp kata doc..its normal (sbb aku amalkan pemakanan diet tu).Darah HB (hemoglobin aku masih ok tp ditaraf atas pagar. Wat msa ni aku mkn hati je la.... tgk pulak bulan yang akan datang.. naik ke tak hb aku. Harap naik la..kalau tak sian kat baby n aku.. aku cnfirm nye kena leteran nurse tu.. hahahahhaa
bulan ni saja wat BSP ,esoknye p hospital slim rver... malas je rasa kaki nak g sna. Tapi apakan daya terpaksa demi baby n aku. Ke Hospital sbb checkup susulan BSP aku yang mana waktu mlm amik BSP naik 7.7 bcaannye..padahal mkn cucur jagung je (rupenye..cucur tu kan ade tepung..so tepung tu umpama karbohidrat yang tinggi)tu sbb aku kna ke Hospital slim rver.

Pergi Hospital slim rver.. jumpa doc pakar n scan perut skli untuk tahu keadaan baby atau kebesaran baby.. berat baby aku sudah 500gm...dah besa dah baby.. rindu kat baby. Masa awal bulan ..rasa lama je nak tunggu baby membesar..tp bila masuk bulan ke 4 ..rasa perut makin naik,kesihatan pon agak kurang baik,dan masa kndungan pon cepat je berlalu.. n tak lama lagi aku akan menempuhnya..menempuh realiti seorang ibu... Aku berdoa moga sewaktu aku bersalin dipermudahkan... harap nye normal. Dapat la suami aku yang tercinta merasa sakit nye dengan aku ketika itu. aminnnnnnnnn..

11 hb june 2011 - Baby Oh BaBY

11 hb june......

Tarikh tersebut ye la tarikh dimana perut aku memulas dibahagian bawah pusat(atau dikenali bhagian ari2) tak tau la btul ke tak aku sebut nye.Aku dan suami pergi doctor panel proton...untuk check up lanjut... dan aku bgtau doc yang aku sakit perut di bawah pusat dan masuk 3 minggu aku lewat period.. doc wat HCG urine test..didapati aku positif (mengandung) , yang pelik nye... 2 minggu sudah 2x aku wat urine test tapi hasil nye negatif. Terkejut gak dibuatnya aku... masa tu suami ku diluar bilik..(masa aku g toilet nak buang air kecil die mlas nak dok ngan doc tu so die kuar , ingatkan sakit perut biasa je).. pas doc bgtau aku yang aku mngandung die nak scan aku nye perut.. so masa tu mmg tak nmpk lg. Doc suspek aku luar rahim then die refer aku ke Hospital Slim River..kuar je dr bilik tu aku bgtau suami aku yang aku mngandung... suke nye die... pas aku cite pasal suspek tu die mula rsau kat aku.pas kuar je dr klinik n dapat surat dr doc tu trus aku g Hospital.


Di Hospital Slim River..aku kna amik darah then wat test air kncing lg skali pastu amik blood pressure... masa tu Allah je tahu perasaan aku ..rsau sume la...suami aku ikut je mana aku g... then doc wat scan... mmg janin tak nmpk lg.. mungkin kecil lg.. doc hosp tahan aku masuk wad hari tu jugak. masuk la aku wad 4 , (doc hosp tu takut aku sakit lg masa di rumah so deme tahan la aku). Malam masa tdo tu mmg takde ape.. cume kerap buang air kecil. Pendek kata mmg aku rasa tak selesa dok wad tu... tmbah2 keputusan darah esok baru tahu...


12hb june 2011 harinya... doc wat pemeriksaan ke atas aku.. dah tekan2 nya perut aku mmg la sakit.. tp aku bgtau bukan sakit kat situ... so die kata okla kalau mcm tu. Pagi tu doc bgtau ... kalau keputusan darah ok... mknanya kandungan dalam rahim... kalau tak ok.. mknanya luar rahim... so aku dr mlm td asik berdoa smbil usap perut aku moga2 Allah selamat kan kndungan aku.. tengahari tu doc jumpa aku.. kata nye aku boleh balik dah... sbb darah menunjukkan normal... jap tu gak aku siap balik.. Alhamdulillah Allah itu Maha Kuasa... tp dalam lega.. doc kata esok (13hb june 2011) kena datang lagi untuk amik darah kali ke 2.. untuk cnfirm kan balik... darah tu amik untuk hntar ke lab ipoh... aduhhh kna tunggu untuk result ke 2.


13hb june 2011 (isnin)ambil lg darah untuk result kedua... resultye ari jumaat.. tak sbar nak tunggu masa tu... harap takde pape... Jumaat tu aku pegi Hosp Slim Rver.. naik je no giliran aku... terus doc snyum . kata nye ... Normal... kandungan aku dlm rahim.. so trus die nak scan ... scan je .. mmg nmpk dah janin dalm rahim... Alhamdulillah sekali lg Pada Allah atas kurniaannye.... smoga aku dapat bertahan .. dan diberi kesihatan yang baik sepanjang aku mengandungkan zuriat ni.... moga Allah permudahkan urusan kami suami isteri

CuTi SekoLah

Cuti sekolah dah bermula... sunyi sepi la jawabnye time keje aku.. tp byk keje nak dibuatnye.Kena snrai kan, sng kit nak wat keje. Papepon pada guru2 yang sdg bercuti.. selamat bercuti hendaknya. Aku nak cuti gak ni.. tp tgh pk nak cuti time bile...hahahaha ingat nak amik cuti sakan je.. tp pe de hal nak cuti lama2.. ambil yang perlu je la...